Acest articol este scris in baza cunostintelor acumulate in peste 15 ani de experienta si este inspirat din fapte reale…

Pe cine ar putea ajuta acest articol? Pe toti cei care vor sa lucreze in aceasta minunata industrie, pe cei care lucreaza deja si le stiu ei pe toate, pei cei care nu le stiu pe toate dar vor sa stie mai multe, pe cei care nu lucreaza in publlicitate dar au de facut cu ajutorul nostru una alta…

O sa explic mai jos care sunt diferentele si asemanarile dintre tipografia digitala si tipografia offset, in asa fel incat la sfarsit sa intelegeti si sa stiti de ce aveti nevoie atunci cand va ganditi sa dati in lucru orice produs tipografic, de la carti de vizita, flyere si fluturasi, pliante, brosuri si reviste, cataloge, mape etc. Toate aceste vor fi explicate conform

GRAFICA
Ca sa incepem cu inceputul, trebuie sa stiti ca grafica, documentul ala pe care vi-l care orice tipografie si pa care de multe ori voi nu il aveti trebuie sa fie pregatit la fel pentru oricare din cele doua tehnologi…. si nu trebuie sa fi “word” :). Caracteristicile principale pe care trebuie sa le respecte un astfel de document ar fi:

sa aiba “bleed” sau margini tehnologice – adica o margine de 3mm in plus din grafica care cade la taiat, fata de dimensiunile finite
pozele si toate elementele grafice sa fie CMYK si sa aiba o rezolutie de 300 dpi
textele sa fie transformate la curbe
Asta pe scurt… de restul ar trebui sa stie mai multe “graficianul”, ghilimelele au fost puse pentru “web-isti” ??

Formate maxime de lucru:
?? eeee de aici incepe parte mea preferata ??

Tipografie digitala: maxim 3348cm vs tipografie offset: maxim 5070cm. De asemenea mai trebuie sa stiti ca nu toate hartiile si cortoanele merg pe ambele masini. Pe masinile de print digital incepem fara sa avem probleme cu hartie de 80g/ mp si terminam cu carton de 300g/ mp; pe cand la masinile de tipar offset pot tipari de la hartie de 55g/mp pana la cartoane de 450g/mp. Toate astea in concordanta cu structura hartiei sau a cartonului, pentru ca asa cum stiti sunt hartii sau cartoane cu aceeasi greutate dar cu duritati diferite.
Print digital vs. tipar offset
Ca sa printezi digital 100 sau 300 de flyere nu ai nevoie decat de grafica si hartie si nu mai trebuie decat sa apesi pe buton: print, cam atat si gata printul. Lucrurile nu sunt atat de simple in ceea ce priveste tipografie offset. Mai avem nevoie de ceea ce se cheama placi… care la propriu sunt niste placi de aluminiu, care de obicei pentru o lucrare simpla sunt patru la numar, fiecare corespunzand unui plan de culoare CMYK si care au un strat polimeric pe una din fete care se impresioneaza cu grafica necesara. Pana la printul finit mai e cale lunga. Placile se baga in masina de tipar si incep o serie de reglaje care controleaza presiuni de lucru, cerneala, viteze. Pregatirea unei lucrari in tipografia offset poate dura pana la 20 minute, din momentul in care avem placile in masina de tipar. De aici pe scurt, nu este rentabil sa tiparim offset 100 de pliante, cum nu este rentabil nici sa printam digital 5000 de pliante. Pe scurt o masina de print digital are o viteza de lucru de maxim 1800 de coli pe ora, iar o masina de tiparit offset poate merge cu maxim 15000 de coli pe ora (luati in calcul si diferenta de suprafata/dimensiune a hartiei).

Chimie si solutii folosite
Tipografie digitala: toner – destul de simplu si aproape curat

Tipografie offset: complicat si nu atat de curat ?? . In primul rand cerneala, cel putin 4 culori de baza si multe, chiar foarte multe culori speciale si metalizate; apa; alcool izopropilic, solutie de spalare (gaz), solutii si materiale de control PH si multe alte solutii de spalare componente, fiecare cu proprietatile ei: valuri, cauciucuri, placi etc.

Ma simt obligat sa va spun ca de asemenea sunt diferenta si la temperaturi de lucru. In exterior, ideal ar fi sa avem un spatiu climatizat si cu control asupra umiditatii aerului. Daca o tipografie digitala este mai putin sensibila si lucreaza in interior la temperaturi mari(aprox 100 grade celsius), tipografia offset are nevoie de o atentie mai mare si lucreaza la temperaturi joase (8-12 grade celsius).

Trebuie sa mai luam in calcul ca la tipografia offset mai este nevoie inainte de a incepe finisarile de un timp de uscare, timp in care cerneala se usuca; fata de o lucrare printata pe care putem sa o finisam imediat de iese din imprimanta.

Cu alte detalii despre tipografie offset si tipografie digitala voi revenii in partea a doua a acestui articol.